ABDA

Café Design: Greenwich Pavilion Café

[+] More

Greenwich Pavilion: The Café Design

We were recently commissioned to undertake the café design and interior fit out of The Pavilion Café. Situated in the heart of London’s Greenwich Park, home of the Royal Observatory, the café is utilised by park visitors, locals and tourists throughout the year. Built in 1906 the hexagonal building is surrounded by beautiful landscapes and the glazed perimeter allows customers to experience the park by bringing the outside, inside.

Natural, sustainable finishes were a must for The Royal Parks and this becomes evident in the café design. Service counters are clad with reclaimed wood which compliment zinc and natural stone tops. Walls follow the theme of the counters giving continuity to the dining experience, whilst feature lighting above the counters and in the centre of the mezzanine add warmth. Large format tiles create interest, adding colour and form in an otherwise simplistic environment.

Flooring had to be practical yet stylish and able to deal with a heavy footfall of customers throughout the unpredictable British seasons. Wood plank effect vinyl and quirky vinyl tiles not only look striking but are easy to keep clean when customers have been wearing muddy wellies!

Café Design: The Menu

The menu is seasonal and comprises of a traditional breakfast, lunch and afternoon tea. Throughout the day an array of tasty baked goods are showcased on a bespoke central island, piled high on slates. A vintage Belfast sink sits within the island, and is filled to the brim with ice and a variety of specialist organic cordials and fruit presses.

During lunch, specialist stone baked pizza is a core part of the menu. Therefore it was imperative that the café design incorporated the theatre associated with pizza making formed an integral part of the counter displays and back bar configuration.  Customers are able to watch their pizza being made from scratch, before being baked front of house.

View All Projects