Solera House Restaurant & Cafe

The new café is the first part of the building which visitors to Solera House see, so it was important our design created a positive and strong first impression. We created separate areas for different menu offerings to avoid long queues and congestion. The serveries include a theatre style hot meal station, grab and go counter and deli bar and a central contact cooled feature salad counter. Offices and meeting rooms are located around the café space to entice workers to head to the restaurant.

The story behind this design was the automotive industry, so we created subtle patterns which reflect the design of car tyres and grills within the counter fascia and timber uprights. An open-plan layout has allowed for the food offering to be the main design feature and the use of natural woods, chalkboards and biophilic design has created a calm, welcoming hub central to the office environment.

When it came to the kitchen design, one of our challenges was limited space which meant careful planning was needed when laying equipment out. With food being prepared and made on site each day, ensuring the kitchen had enough storage was also key. It’s a fully electric kitchen which utilises induction cooking and we used natural materials from sustainable sources, where possible.

get in touch…